A hely

Egyházközségünk parókiája egy családi házból került kialakításra. Mivel külön templomépülettel egyelőre nem rendelkezünk, a szolgálati lakás alsó szintjén levő szobákban zajlanak a közösségi eseményeink. A belső szobában található a Szent Miklós kápolnánk. A famunkákat az egyházközség parókusa Szentirmai Róbert készítette. Az ő alkotása még a városban és Szigethalmon levő görögkatolikus templomok ikonosztáza is. Az ikonosztáz képeit Vajda Mihály festette. A díszítő és bútorfestéseket Ament Éva és tanítványai hozták létre. Mivel a városunk első, ugyancsak bizánci templomának építői magyarok voltak, a berendezés koncepciója az volt, hogy jelenjenek meg a magyar motívumok is a díszítésekben. 

(A bejárat felől így néz ki az épület)

A kezdetek

Szigetszentmiklós nevét első templomának védőszentjéről, Szent Miklósról, a keleti egyház egyik legnagyobb és mindmáig legismertebb szentjéről kapta. Településünk első lakói hozzánk hasonlóan keleti keresztények voltak. A folytonosság ugyan megszakadt, de 2016 decembere óta egyházunk ismét jelen van városunkban.

(Ilyen romos volt az épület)

Szent Miklós ereklyéje

Egyházközségünk kicsinysége ellenére elöljárónk, Arszeniosz metropolita jóvoltából 2020-tól kápolnánk és városunk védőszentjének Myrai Szent Miklósnak egy jelentős csontereklyéjét őrizhetjük kápolnánkban. Szent Miklós alakja ma elsősorban mikulásként ismert az egész világon.

(Myrai Szent Miklós Püspök ereklyéje)