Böjt
Halászlé
Magyarországon karácsonykor ünnepi étel, de bármikor máskor is elkészíthető. Elkészítés:A halat (leginkább harcsát, vagy pontyot) megpucoljuk. Pikkelyes halakat, pl. pontyot filézőkéssel, az utolsó farki pikkely alatt benyúlva a test mellett oldalirányban mozgatva elvágjuk a pikkelytokokat, és leemeljük a hal „kabátját”.Bármilyen…
Sárgaborsó, és lencseleves
Az átválogatott sárgaborsót előző este beáztatom, mert így gyorsabban megpuhul. A lencsénél erre nincs szükség, mert hamar megpuhul (különösen rövid a vöröslencse főzési ideje). Átöblítem, és bő vízben felteszem főni. Figyelni kell, mert a sárgaborsó hajlamos a kifutásra. Ha megpuhult…
Olajjal: Zöldséglevesek másképpen –zöldbab, krumpli, karalábé, karfiol
Csak az adott zöldséggel készítem, tehát csak egyféle zöldség kerül bele. Pici olajat és vizet teszek az edény aljára és puhára párolom, majd behabarom, felengedem vízzel, sózom (a karfiolt borsozom is) és kiforralom. Csurgatott tésztával dúsítom.
Paradicsomleves
Világos barna rántást készítek, majd fölengedem paradicsomlével vagy vízzel higított paradicsompürével. Amennyiben édesen szeretnénk, cukrot teszek bele és csipet sót. Ha sósan, akkor több sót teszek bele, hogy az legyen a domináns íz, cukrot csak annyit, hogy ne legyen túl…
Tejtermékkel: Habart krumpli leves
A kis kockára vágott krumplit hideg vízbe feltesszük főzni. Teszünk bele 2 – 3 darab babérlevelet, és megsózzuk. Amikor a krumpli megfőtt akkor tejjel behabarjuk. Tejbe lisztet keverünk, ízlés szerint ki milyen sűrűre szereti.Tejföllel, ecettel ízesítjük. Habarás helyet lehet rántani…