Böjt

dummy-img

Halászlé

adminfebr 15, 20221 min read

Magyarországon karácsonykor ünnepi étel, de bármikor máskor is elkészíthető. Elkészítés:A halat (leginkább harcsát, vagy pontyot) megpucoljuk. Pikkelyes halakat, pl. pontyot filézőkéssel, az utolsó farki pikkely alatt benyúlva a test mellett oldalirányban mozgatva elvágjuk a pikkelytokokat, és leemeljük a hal „kabátját”.Bármilyen…

dummy-img

Sárgaborsó, és lencseleves

admindec 3, 20201 min read

Az átválogatott sárgaborsót előző este beáztatom, mert így gyorsabban megpuhul. A lencsénél erre nincs szükség, mert hamar megpuhul (különösen rövid a vöröslencse főzési ideje). Átöblítem, és bő vízben felteszem főni. Figyelni kell, mert a sárgaborsó hajlamos a kifutásra. Ha megpuhult…

dummy-img

Olajjal: Zöldséglevesek másképpen –zöldbab, krumpli, karalábé, karfiol

admindec 3, 20201 min read

Csak az adott zöldséggel készítem, tehát csak egyféle zöldség kerül bele. Pici olajat és vizet teszek az edény aljára és puhára párolom, majd behabarom, felengedem vízzel, sózom (a karfiolt borsozom is) és kiforralom. Csurgatott tésztával dúsítom.

dummy-img

Paradicsomleves

admindec 3, 20201 min read

Világos barna rántást készítek, majd fölengedem paradicsomlével vagy vízzel higított paradicsompürével. Amennyiben édesen szeretnénk, cukrot teszek bele és csipet sót. Ha sósan, akkor több sót teszek bele, hogy az legyen a domináns íz, cukrot csak annyit, hogy ne legyen túl…

dummy-img

Tejtermékkel: Habart krumpli leves

admindec 3, 20201 min read

A kis kockára vágott krumplit hideg vízbe feltesszük főzni. Teszünk bele 2 – 3 darab babérlevelet, és megsózzuk. Amikor a krumpli megfőtt akkor tejjel behabarjuk. Tejbe lisztet keverünk, ízlés szerint ki milyen sűrűre szereti.Tejföllel, ecettel ízesítjük. Habarás helyet lehet rántani…